Permakultur er ikke svært!

maj-britt-liliequist
Maj-Britt Liliequist

Første gang jeg nævnte for en bekendt, at jeg ville indføre permakultur i min have, var reaktionen; ‘det er altså meget svært, man skal sætte sig ind i virkelig komplicerede sammenhænge’! Jeg har siden hørt lignende kommentarer og tænker om andre stopper, fordi det lyder for kompliceret?

Der er elementer i permakultur, som er meget krævende og videnstunge, men jeg vil påstå, at mange af principperne forholdsvis let kan indføres i enhver have.

Her er, hvordan jeg implementerede 3 af de grundlæggende principper i min have.

Det første jeg gjorde var at dække jorden:

Jeg købte en masse grøngødningsfrø og såede dem tæt i haven uden nogen orden.

Jeg har valgt at lade planterne stå, for mens de visner ned, holder de jorden dækket, indtil næste hold af planter gror op. I hele vækstsæsonen er der en rytme af vækst, blomstring med frøsætning og efterfølgende nedvisning, mens nye planter gror til. Jeg skal derfor kun knække og flytte de planter, som ligger i vejen for mine grøntsager.

Dernæst holdt jeg op med at grave:

Jeg har lært, at en have skal graves hvert år for at mindske ukrudtsmængden og holde jordstrukturen løs. Erfaringen fra min have viser det modsatte.

I de bede, hvor jeg først holdt op med at grave, var der ganske enkelt mindre ukrudt allerede efter et år, og der er mindre år for år!

Min jord er leret, og jeg oplevede, at den blev tungere og hårdere af at blive gravet, den klappede ligesom sammen, når det regnede. Den er stadig leret, men meget løsere nu, hvor jeg ikke har gravet i et par år og holder den dækket med organisk materiale.

Så introducerede jeg flerårige grøntsager i min have:

Flerårige grøntsager, som plantes en gang, og derefter giver udbytte år efter år, er en kæmpe gevinst. Er de sat et godt sted, er der ikke meget arbejde med dem. Ud over at mindske mængden af arbejde for mig, og øge variationen af grønt på mit bord, gør de min have mere levende end før. Der er vækst, spiseligt grønt og blomster i en meget længere sæson end tidligere.

Indtil nu hjorddaekke-groenkaalar omlægningen forløbet over 5 år. Det hele kunne sagtens være gjort på et år, det er mest et spørgsmål om personlig stil.

Målet er at etablere et varigt bunddække og plante flerårige grønsager i næsten hele min have, hvilket jeg regner med kommer til at tage et par år endnu. Jeg er sikker på, at alle som har lyst, kan gøre det samme i deres have.

De grøngødningsplanter, jeg har brugt med succes, er blodkløver, honningurt, hjulkrone, vikke og desuden morgenfrue som dog ikke normalt anvendes til grøngødning.