Det regner med mirabelle

Marianne

Af Marianne Mark, naturvejleder

I søndags var jeg på sanketur ved Søndre strand med en gruppe, som også ville ud at høste fra naturen. Jeg havde egentlig ikke lige tænkt, at vi skulle plukke mirabeller. Jeg havde mere hyben og tjørn i hovedet, så vi kunne komme tilbage til Opdagelsen og lave hyben -tjørne ketchup.  Vi havde ikke gået særlig langt inden det bogstavlig talt regnede med mirabeller i hovedet på os, så det var bare at åbne posen og så var høsten i hus.  Disse mirabeller smagte endda super godt, virkelig delikat.  Nogle mirabeller kan smage lidt melet, hvis de plukkes for sent, hvilket næsten har gjort mirabellen til et affaldsproblem. Men de mirabeller vi fandt her på Søndre Strand var så saftige og velsmagende, at det var en stor nydelse.

Jeg vil derfor slå et slag for alle de mange tusinde mirabelle træer, som står rundt om i landet i hegn, i skel i skovbryn, i haver. Der er et enormt madpotentiale i alle disse mirabeller rundt om i landet. Gå en tur og find de mirabelle- træer, som er i dit område. Smag dig frem og find dit yndlings mirabelletræ og høst så i overflod for din sundhed og jordens bedste. Når vi høster Mirabeller, så er vi med til at gavne en bæredygtig udvikling af jorden, da de allerede gror i hegn og der skal derfor ikke dyrkes, sprøjtes, luges, gødes, etc, som med mange andre bær. Mirabellerne står bare og venter på dig helt gratis.

Mirabellen er en miniblomme, som kan være gul, rød og mørkviolet. Der er så mange krydsninger og varianter, at det er svært at hitte rede i, om de alle er mirabeller.  Mirabellen er nært beslægtet med Slåen og Kræge og de danner overgangsformer med hinanden. Kræge siges, at være det blommetræ, som alle de sorter, vi har i dag, stammer fra.

Mirabeller er superfood

Blommer og hermed også mirabeller har et meget højt indhold af A vitamin, C vitamin, jern og kalcium med masser af antioxidanter, som er så eftertragtede.  Mirabellen er dermed en superfood, der kan booste dit helbred, så pluk endelig masser af dem og spist dem i løbet af vinteren.

Mirabeller kan bruges på alverdens måder

Hvordan er det lige, at vi får alle disse mirabeller (blommer) brugt og opbevaret, så vi kan spise og bruge dette kæmpe madpotentiale, der falder lige ned i hovedet.  Det synes jo lidt håbløst, at alle mirabellerne kommer på en gang.

Mirabellen bruges på samme måde som alm. blommer. De kan kommes i tærten, laves til grød, laves til marmelade, til kompot, til chutney, kommes i kagedejen, snittes rå i salaten eller steges med eddike, sukker og krydderi til kød. Det er kun fantasien, der sætter grænser. Der kan også laves saft af mirabeller og selvfølgelig kan de spises rå – helt naturel.

Mirabeller kan med stor fordel fryses ned, efter de er skyllet og stenen er taget ud. På den måde kan du lave frisk mirabelle-marmelade, chutney og grød i december og januar måned.  Så hvis du vil bruge mere af naturen råvarer, så kommer en stor fryser ind handy.

Mirabellemarmelade lavet i ovn

Fyld en bradepande med et lag mirabeller, hæld godt med sukker over ca. 300 gram til 1 kg blommer (tilsæt evt. anis og hel kardemomme eller en flækket vaniljestang), lad det stå i 1½ time ved 175 grader.  Efter det er nedkølet tages stenene ud, massen koges op og hældes dernæst på glas. Vupti så har du mirabellemarmelade.  Opskrift fra Anna – kokken i Det Grønne Hus.

mirabelle-marmelade