Hvad er permakultur egentlig?

Marianne

Marianne Mark, naturvejleder, Det Grønne Hus

Der er efterhånden mange, som snakker om permakultur, men hvad er det egentlig? Er det noget med permafrost eller hvad? Nej Permakultur er en sammentrækning af permanent agriculture, altså en ide om at lave et landbrugssystem, som er vedvarende og dermed ikke tærer på naturen, men til gengæld genopbygger muldlaget og lagrer CO2.

Grundlæggeren har givet følgende definition på permakultur:

”Permakultur er bevidst design og vedligehold af landbrugs produktive systemer, som har diversitet, stabilitet og modstandsdygtighed som naturlige økosystemer. Det er en harmonisk integration af landskabet med folket, så dette give mad, energi, ly og andre materialer og ikke materiel på en bæredygtig måde.”

Udfra ovenstående definition kan man se, at permakultur handler om at designe systemer, som efterligner naturens egne økosystemer.  Permakultur bruger også mange ideer og teknikker, som ikke er særegne for permakultur, og bygger derfor både på det bedste fra moderne teknologi og fra tidligere kulturperioder. Et permakultur design vil dog altid laves på baggrund af de lokale forhold, og designet vil derfor være forskelligt fra sted til sted.

Mad fra flerårige planter og træer

Maden fra vor tids landbrug kommer fra enårig hvede, majs, kartofler etc.,  der dyrkes i monokultur på den ene hektar efter den anden. I permakultur vil fokus være på dyrkning af flerårige planter, træer og sammensætningen af planter, så de gavner hinanden. Permakultur går skridtet videre end det økologiske landbrug, idet permakultur indtænker helheden og går væk fra ensidig brug af enårige planter. Maden fra et permakulturlandbrug vil derfor komme til at bestå af flere nødder, bær og urter, men mindre stivelse, kød og enårige afgrøder. Permakulturmaden er i overensstemmelse med, hvad kroppen og vores sundhed ønsker!!  Det er jo genialt, at vi kan dyrke i overensstemmelse med både jordens og helbredets bedste.

Hvordan startede det?

Bill permakulturMollison, Biolog og videnskabsmand fra Australien, udviklede i 1970érne permakultur konceptet.  I dag har permakultur spredt sig over hele jordkloden. Jeg har selv arbejdet i 3 år med permakultur i Nepal og det var en fryd for øjet, at se hvor godt systemet fungerede i nogen af de vestlige regioner i Nepal.

I løbet af de sidste 10 år er der også kommet rigtig meget tryk på permakultur i de vestlige lande, da flere og flere indser, at vi ikke længere kan blive ved med at tære på naturen, som vi har gjort i årtier. Permakultur har lige nu en stor opblomstring i Danmark og nu også i Køge, idet Køge Fælles Jord bruger principperne, som den røde tråd i arbejdet med jorden og designet af haven.

Alle som har lyst til at lære mere om permakultur og være med til at eksperimentere med permakulturelle og økologiske metoder – er velkomne til at være med i Køge Fælles Jord.