5 gode grunde til at få høns

Doreen 2015

Doreen Holmquist

Det er den helt store tid på året for at få høns. Sidste år fik jeg mine første høns i haven og det er fantastisk. Hvorfor havde jeg dog ikke tænkt på det noget før. Jeg har ti skønne brune høns, der lægger 10 æg om dagen.

Der er mange gode grunde til, at få høns.

Her er bare fem af dem:

  1. Dine egne sunde æg

Hvis du ikke vil støtte den grumme tilværelse burhøns lever under og være sikker på at få sunde økologisk æg, så er den bedste vej at få dine egne høns. Her kan du selv bestemme, hvad hønsene bliver fodret med. Køb økologisk æglægningsfoder, det er GMO frit og så er æggene det også. Der trådte en ny lov i kraft fra 1. jan. 2014, der tillader at konventionelle høns også må fodres med GMO foder, ligesom de fleste konventionelle husdyr bliver.

  1. Hønsene spiser dine madrester

Høns er bæredygtige, for der smides 237.000 tons spiselige fødevare ud om året fra de danske køkkener. Det kan begrænses rigtigt meget, hvis flere fik høns.

  1. Ud af hønslort får du dejlig gødning til haven

Når du muger ud hos dine høns, så smid endelig ikke hønselort og rester af halm/strøgelse ud. Det kan komposteres til den dejligste gødning til haven.

  1. Det nemt at have høns

Det er ikke svært at holde høns. Høns skal have et hus, de kan lukkes ind i om natten, så de ikke bliver taget af ræven. De skal have en hønsegård, hvor der er plads nok eller endnu bedre, så skal de have lov at gå frit rundt. Af foder skal de have det før omtalte æglægningsfoder, madrester, lidt strand skaller(for at lave gode æggeskaller) og vand.

  1. Det er meditativt at have høns

Stil en bænk ned ved din hønsegård. Sæt dig og iagttage dem, høns er både hyggelige og sjove. En kaffepause her eller en lille meditativ stund, hvor du lytter til deres pludren, sørger for at du ikke får stress. Af samme grund har man høns i mange terapihaver.

Du kan anskaffe høns mange steder, kontakt f. eks dansk fjeravlerforening, der kan fortælle dig om forskellige racer.

Men du kan også adoptere nogle burhøns igennem noget, der hedder www.frivinger.dk

 

I Det Grønne Hus har vi lige fået to nye høns i vores have. Du er velkommen til at komme forbi og se dem. Vi vil også gerne give råd og vejledning omkring det at anskaffe sig høns og pasning af dem. I det grønne hus har vi også et mindre hønsehus til udlån, så du kan prøve om det at have høns er noget for dig.

Beskåret DGH - Høns