Madskoven

Madskoven

På Køge Fælle Jord eksperimenterer vi med madskoven, som en model for et robust klimavenligt fødevaresystem. Madskov (også kaldet skovhave) er en del af den permakulturelle tankegang. Vores design og teoribaggrund er inspireret af bl.a.  Martin Crawford og Patrick Whitefield mht. til træplantning og Stephen Barstow mm. mht. det flerårige plantelag. Med dansk erfaring har vi fået sparring fra Mira og Esben fra Svanholm og Tony Andersen ang. vores design.

Vi har plantet 0,6 ha madskov (skovhave) i 2015.

Vores madskov skal med tiden efterligner en ung og åben skov, hvor flest mulige træer og planter giver mad til os mennesker. Skov er det mest robuste økosystem i vores klima, og madskoven designes og dyrkes, så den bidrager mest muligt til at passe på jorden ved at lagre kulstof, skabe biodiversitet og genopbygger jorden,
Madskoven består af 7 lag planter: høj træer, lave træer, buske, slyngplanter, flerårige grøntsager, bunddække og rodfrugter, som plantes, så de gavner og styrker hinanden.

Vores flerårige bede er efterhånden et smukt eksempel på hvordan man får skabt et meget højt producerende flerårig grøntsagslag med masser af spændende flerårige planter. Der er skilte i denne del af haven og man kan gå på opdagelse og finde mange spændende flerårige planter.

Madskoven bidrager med en stor variation af spiselige blade, nødder, bær, honning, frugt, flerårige grøntsager, urter, blomster og rødder.  Og er desuden et dejligt sted at gå en tur på stierne. Der er opstillet bænke til stille stunder og samtale.

Læs klummen Madskove – hvorfor nu det ?” skrevet af Marianne Mark