Haver

Grøntsagshaven

Den store fælles grøntsagshave dyrkes og høstes i fællesskab af medlemmerne.  Grøntsagshaven indbyder til socialt samvær og nydelse ved at have hænderne i jorden og være sammen i naturen.

Økologiske og permakulturelle principper danner basis for grøntsagshaven, hvor vi eksperimenterer os frem til de løsninger, som passer til denne have. Det betyder, at der med tiden blive  mere fokus på flerårige grønsager, og at jorden bearbejdes mindst muligt vha. No dig princippet. No- dig er med til at bevare og styrke strukturen og mikroorganismerne i jorden og hermed styrke grøntsagerne.

Den Gravefri Salgshave

I 2022 etablerede vi en 200 m2 gravefri salgshave. Haven er lavet med inspiration fra bl.a. Richard Perkins No-dig Market Garden i Sverige og Charles Dowding, England. Der er 20 bede, som alle er 10 meter x 75 cm for at effektivicere arbejdet.

Vi sælger Pluk Selv Grøntsager fra denne have. Dvs. du plukker og vejer selv de grøntsager, du vil købe. Prislisten er på træbordet under pavillonen og der betales primært med mobile pay. Salgshaven ligger lige ud til vejen. Alle både ikke medlemmer og medlemmer kan købe grøntsager i Salgshaven.

Maj-Britt Liliequist og Maurina Keergaard er primusmotor i denne have. Vil du være en del af teamet her, så kontakt dem.

Planteskole

En bæredygtig planteskole med fokus på flerårige grøntsager

  1. Mange planter kommer fra selvsåede planter i madskoven på Køge Fælles Jord
  2. Der er fokus på flerårige grøntsager, som passer godt ind i din skovhave/ madskov og gravefri dyrkning.
  3. Ingen brug af spagnum, som er en CO2 bombe og kommer fra en sjælden unik naturtype.
  4. Ingen brug af opvarmede drivhuse
  5. Produktion af planter foregår på stedet

Åbningstider:

Betjent: Mandage kl. 10.00 – 14.00 & onsdage kl. 10.00 – 14.00

Selvbetjent: Alle dage kl. 8.00-19.00

Planteskolens sortiment

Højbede til låns

På Køge Fælles Jord kan du få dit eget højbed til dyrkning af dine egne grøntsager.

Højbedene er til låns for et år ad gangen (måske mere) og ligger smukt i grøntsagshaven – tæt ved regnvandsbeholderne og drivhuset.

Kontakt Ole Avnskjold, hvis du vil høre mere eller booke et højbed:

Tlf.: 30542661   Email: avnskjold@post9.tele.dk

Madskoven

På Køge Fælle Jord eksperimenterer vi med madskoven, som en model for et robust klimavenligt fødevaresystem. Madskov (også kaldet skovhave) er en del af den permakulturelle tankegang. Vores design og teoribaggrund er inspireret af bl.a.  Martin Crawford og Patrick Whitefield mht. til træplantning og Stephen Barstow mm. mht. det flerårige plantelag. Med dansk erfaring har vi fået sparring fra Mira og Esben fra Svanholm og Tony Andersen ang. vores design.

Vi har plantet 0,6 ha madskov (skovhave) i 2015.

Vores madskov skal med tiden efterligner en ung og åben skov, hvor flest mulige træer og planter giver mad til os mennesker. Skov er det mest robuste økosystem i vores klima, og madskoven designes og dyrkes, så den bidrager mest muligt til at passe på jorden ved at lagre kulstof, skabe biodiversitet og genopbygger jorden,
Madskoven består af 7 lag planter: høj træer, lave træer, buske, slyngplanter, flerårige grøntsager, bunddække og rodfrugter, som plantes, så de gavner og styrker hinanden.

Vores flerårige bede er efterhånden et smukt eksempel på hvordan man får skabt et meget højt producerende flerårig grøntsagslag med masser af spændende flerårige planter. Der er skilte i denne del af haven og man kan gå på opdagelse og finde mange spændende flerårige planter.

Madskoven bidrager med en stor variation af spiselige blade, nødder, bær, honning, frugt, flerårige grøntsager, urter, blomster og rødder.  Og er desuden et dejligt sted at gå en tur på stierne. Der er opstillet bænke til stille stunder og samtale.

Læs klummen Madskove – hvorfor nu det ?” skrevet af Marianne Mark

Terapihaven

Lige ved siden af Madskoven er der en Terapihave. Terapihaven er et sted på Køge fælles jord, hvor du kan finde ro og fordybelse, da stedet ligger godt tilbagetrukket fra de andre aktiviteter på jorden i et skønt solrigt hjørne. Her kan du sidde alene og slappe af og nyde naturen.  Herfra er der et skønt udkig til vores lille sø, som giver stedet en helt særlig stemning og energi.

Terapihaven bliver bl.a. brugt til Natur og mindfulness kurser og individuel terapi..

Projektcenter Køge Bugt har bygget en træpavillon af lokalt træ, som står i terapihaven. Denne pavillon er ca. 20 m2 og kan lejes til terapi, coaching og mindre stille kurser, som falder i overensstemmelse med KFJ´s formål.

Hvis du er interesseret i at leje pavillonen, så kontakt os på: kfj.permakultur@gmail.com